2022-08-25 06:50Pressmeddelande

Vem kunde ana att den besatta och irriterande hästtjejen är en framtida ledare?

Ride With Us_riding on the beachRide With Us_riding on the beach

Hästsporten är inte bara en av Sveriges största sporter utan även en ypperlig grogrund för framtida ledare inom yrkeslivet. Det visar en ny studie som online-dataspelet Star Stable tagit fram. Oavsett om det är fysiskt i stallet eller online är ansvaret för en häst och sina stallkompisar både bildande och självförtroendebyggande. Därför släpper nu Star Stable Entertainment den inkluderande plattformen "Ride with Us" som lyfter fram den stora positiva inverkan som passionen för hästar har för miljoner människors liv runt om i världen.

 

Sällan har väl ridsporten uppmärksammats mer än när Henrik von Eckermann vann guld i individuell hoppning och Sverige tog guld i laghoppningen under sommarens VM i Danmark. Hästsporten är en av våra största sporter i Sverige och de gyllne medaljerna ger positiva förebilder för alla som lägger ned både tid och kraft i stallen. Inom hästsporten är ledarskap, mod och självförtroende några av nyckelorden för att lyckas. Inte bara fysiskt i stallet utan även för alla som tar sina hästar på svindlande äventyr online.

 

En undersökning gjord av det internationella undersökningsföretaget YouGov för det svenska populära hästdataspelet Star Stable Entertainment visar att påståendet om att stallet är en perfekt startbana för lysande karriärer stämmer: Av de aktiva ryttarna i undersökningen har en av fyra (27 %) idag en ledande position på sin arbetsplats. Undersökningen visar dessutom ett starkt samband mellan ridning och flera positiva känslor. I svaren från communityn svaras det att ridning får dem att känna sig: "Fri" (52%), "Levande" (40%), och "Modig" (30 %).

 

– Att vara en aktiv ryttare i kombination med att spela onlinespel är en perfekt kombination för alla tjejer som vill boosta intelligens, självförtroende och ledarskap, säger Therése Forssell Lagerstam, kommunikationschef på Star Stable, med hänvisning till ny forskning från universitetet och forskningsinstitutet Karolinska Institutet. Studien visade bland annat att de barn som spelade mer datorspel än genomsnittet också ökade sin intelligens.

 

I en separat undersökning riktad till spelare i Star Stable Online-spelet kopplades även ridning på digitala hästar till starka positiva känslor och personlig utveckling. Att få vänner (58%), bygga upp självförtroende (32%) och problemlösning (31%) var fördelar med att spela spelet som lyfts fram av spelarna.

 

Men liksom många områden som domineras av kvinnor, avfärdas det passionerade intresset för hästar ofta med nedlåtande stereotyper. Ett exempel är termen "hästtjej" som, enligt svaren i YouGov-undersökningen, associerades med stereotyper som "Besatt" (48%), "Konstig” (42%) och "Irriterande" (36%). En av tio av alla tillfrågade säger att de har blivit mobbade för sitt hästintresse.

 

I undersökningen uppgav så många 42 procent negativa uppfattningar om att spela hästspel.

– Den negativa uppfattningen runt hästtjejer känner vi tyvärr till, och det ska vi självklart förändra nu när vi fått svart på vitt att det finns en potentiell ledare i oss som vuxit upp i stallet, fortsätter Therése.  Redan innan undersökningen fanns känslan där bland alla jag känner från stallet som nu kommit ut i yrkeslivet att det är nått visst att komma från den här världen. Man får helt enkelt ett annat bemötande när man berättar om fördelar hästsporten gett så som att kunna jobba i team, projektleda, ta eget ansvar, driva engagemang och ledarskap.

Ridning och hästtjejer behandlas olika baserat på könsstereotyper jämfört med både andra sporter, som fotboll eller hockey, och jämfört med andra starka intressen, som fiske eller motorsport. Det folk säger när de använder orden besatt, galen och irriterande är att de är rädda för hängivna, passionerade och viljestarka hästtjejer

 

"Ride with Us"-plattformen lanseras med ett initiativ som syftar till att återta stereotypen "hästtjej" och innehåller flera ytterligare onlineaktiviteter, musik och evenemang som pågår fram till oktober 2022. Plattformen kommer att erbjuda Star Stable- communityn möjlighet att samlas på ett kreativt, inspirerande och engagerande sätt och att vara medskapare för positiv förändring.

 

Som ett exempel kommer spelarna i Stars Stable Online att få en exklusiv gratis hoodie att bära i spelet. För varje hoodie som plockas upp kommer Star Stable att donera 1 SEK till ett projekt eller initiativ med syfte att lyfta fram tjejers egenskaper.

På plattformen "Ride with Us" kommer den globala Star Stable-gemenskapen sedan att vara engagerad i att välja välgörenhetsinitiativ att stödja och samarbeta med.

 

– Vår nära relation med vårt community har daglig inverkan på vad och hur vi gör saker på Star Stable och har gjort Star Stable Online till det största online-hästspelet i världen. Ride with Us-plattformen är ett naturligt nästa steg i den relationen och erbjuder en möjlighet för vår community att engagera sig, bidra och att vara med och skapa nästa kapitel i Star Stable-äventyret, säger Therése.

 

Under hashtaggen #YesImAHorseGirl delar flickor och kvinnor sina berättelser om vad hästsporten betyder för dem och vad de fått med sig i livet tack vare sin hobby.

 

Filmen till initiativet är gjord av produktionsbolaget Slutet är nära

Regissör: Jesper Ei Karlsson

Exekutiv producent: Alexandros Bakos

Postproduktion: Slutet Takeout

 

För mer information kontakta Karin Schyffert, Friends Agenda.
karin.schyffert@friendsagenda.se 070 261 56 44


Om Om Star Stable

Star Stable är ett hästäventyr online som erbjuder unga tjejer möjlighet att genomföra uppdrag, samtidigt som de utforskar Jorviks fantasivärld från hästryggen. Spelets 3D-värld skapades för tjejer mellan 8 och 18 år, har en halv miljon aktiva spelare i månaden i över 180 länder och har översatts till 14 språk. Spelet Star Stable (Star Stable Online/SSO) ägs, utvecklas och drivs av Star Stable Entertainment AB, med säte i Stockholm.

Kontaktpersoner

Director of PR, Communication & Events
Therése Forssell Lagerstam